Ce este chimioterapia?

Ce este chimioterapia? Cand ne referim la chimioterapie vorbim despre tratamentul anticancer care presupune utilizarea unor produsi naturali sau chimici cu rolul de a opri inmultirea celulelor canceroase si distrugerea lor.

Ca sa raspundem la intrebarea ce este chimioterapia, trebuie sa explicam cititorului de rand ca acest tratament presupune o ramura importanta a disciplinei medicale care se ocupa cu tratarea definitiva sau cresterea duratei de viata a pacientului (aici vorbim de paliatie care inseamna o imbunatatire a calitatii vietii).

Chimioterapia preupune tratamentul cu anumite substante denumite citostatice. Administrarea citostaticelor se poate face oral, intravenos , intraperitoneal si intracutanat.

Chimioterapia este considerata ca avand un scop curativ doar atunci cand este utilizata de catre medicii oncologi dupa realizarea interventiei chirurgicale, prin indepartarea tesutului sau a masei tumorale si pentru a opri sau distruge celulele care migreaza in organism, pentru a preintampina  fixarea lor pe alte organe.

Protocolul cu privire la administrarea tratamentului citostatic este diferit de la un tip de cancer la altul, durata, intensitatea si citostaticul folosit se stabileste de catre medicul oncolog in cadrul unei comisii formate din mai multi medici.

Pacientul este informat cu privire la tratamentul ce urmeaza a fi administrat, durata si intensitatea, felul tratamentului, totul in beneficiul pacientului sau pentru o imbunatatire a calitatii vietii.

Medicul curant ii explica pacientului ce este chimioterapia, doza folosita de citostatic adaptata tipului de cancer.

Cantitatea de citostatic folosit pentru fiecare pacient in parte este determinata de greutatea corporala a  pacientului. Problema care apare frecvent in cazul chimioterapiei este aceea ca unii pacienti sunt supradozati si unii subdozati.

Pentru intrebari suplimentare sau neclaritati va puteti adresa unui medic oncolog https://consultantmedical.ro/specialisti-in-sanatate/

0
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *