Interpretarea analizelor medicale-cauze psa marit

Cum interpretam un PSA marit?

Interpretarea analizelor medicale-cauze psa marit! In majoritatea cazurilor in care avem psa cu o valoare mare peste cea normala, trebuie sa cercetam si sa descoperim din ce cauza nivelul psa-ului este crescut fata de nivelul normal al acestuia.

Cauaza principala a psa-ului marit este inflamatia prostatei ce determina functionarea anormala a acesteia si implicit valoarea crescuta a nivelului psa.

Interpretarea analizelor medicale-cauze psa marit in cazul adenomului de prostata. Adenomul de prostata este afectiunea prostatei determinata de dezechilibrul hormonal datorita inaintarii in varsta. Ca sa fim mai expliciti, prostata secreta 2 hormoni importanti testosteron si estrogen(in mai mica masura in cazul barbatilor). Odata cu inaintarea in varsta, secretia acestor hormoni este diminuata si determina aparitia unui dezechilbru la nivelul prostatei.

Cauze:

  • dezechilibrul hormonal odata cu inaintarea in varsta
  • obezitatea, fumatul si consumul de alcool
  • asocierea cu anumite boli precum diabetul zaharat sau tratamente cu medicatie antidepresive
  • dieta bogata in lactate
  • cazuri de cancer de prostata in familie la rudele apropiate

Netratarea acestei afectiuni poate duce la aparitia infectiilor urinare si care pot provoca boli la nivelul ureterei si rinichilor.

Mentionam ca adenomul de prostata, infectiile de tract urinar si prostatita reprezinte afectiuni ale prostatei care pot fi tratate medicamentos sau chirurgical, dar nu fac parte din cadrul afectiunilor maligne, cum ar fi cancerul.

Medicamentele recomandate frecvent in cazurile mai sus mentionate, isi fac efectul si scad valorile psa la un interval de 6-12 luni din momentul in care s-a inceput tratamentul.

Interpretarea analizelor medicale-cauze psa marit se face prin recoltarea de sange in cadrul unui laborator de analize medicale, depistarea unei valori marite si stabilirea unui diagnostic se face coroborand cu alte investigatii clinice.

Pentru a depista cauzele care au favorizat aparitia unui psa marit, va rugam sa solicitati sfatul si opinia medicala la unul dintre colaboratorii nostri https://consultantmedical.ro/specialisti-in-sanatate/

 

0
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *