Interpretarea analizelor medicale fibrinogenul

La ce ajuta testarea fibrinogenului?

Interpretarea analizelor medicale fibrinogenul! Ca sa intelegem la ce ne ajuta daca analizam din punct de vedere medical sa ne testam fibrinogenul, ar trebui sa intelegem ce este acesta, la ce ne ajuta si ce inseamna o valoare marita a acestuia.

Interpretarea analizelor medicale Fibrinogenul! Fibrinogenul este o proteina sintetizata la nivelul ficatului care  reprezinta si factorul I al coagularii, avand principala functie organica in procesul de coagulare a sangelui, oprind hemoragiile in momentul in care se produc.

Cum se efectueaza testarea fibrinogenului?

Fibrinogenul se face prin recoltarea de sange de la pacient, premergator recoltarii pacientul va trebui sa tina seama de anumite recomandari:

  • sa evite mancarea si consumul de lichide cu 8-10 ore inainte de recoltare
  • sportul
  • fumatul
  • consumul anumitor medicamente(a se cere parerea medicului in cazul in care persoana se afla sub tratament medicamentos)

Testarea fibrinogenului se face ca raspuns la faza acuta, in situatiile unor infectii, inflamatii, tumori, arsuri, interventii chirurgicale, tratamente de radioterapie. In acest caz scaderea si revenirea valorii fibrinogenului se injumatateste in 3-5 zile de la primul test.

Valorile fibrinogenului trebuie coroborate cu testarea proteinei c reactive si VSH in urmatoarele cazuri: boli hepatice sau ciroza hepatica, mielom multiplu, afectiuni congenitale si cardiovasculare.

Deasemenea, fibrinogenul poate avea valori marite peste cele normale in cazul consumului de ulei de peste, a citostaticelor, a contraceptivelor dar si in situatia femeilor insarcinate. De fiecare data cand avem valori marite ale fibrinogenului, ar trebui  ca tratamentul sa fie orientat catre cauza sau procesul ce a determinat aceasta crestere. In cazurile de mai sus , nu ar trebui sa ne alarmeze aceasta crestere a fibrinogenului.

Testati-va nivelul fibrinogenului in unul din centrele noastre de specialitate https://consultantmedical.ro/specialisti-in-sanatate/

0
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *