Interpretarea analizelor medicale – markeri tumorali
Pentru intelesul tuturor, cand vorbim de markeri tumorali ne referim la faptul ca prezenta markerilor tumorali ne duce cu gandul ca in organism au aparut niste celule tumorale sau ca organismul reactioneaza la prezenta unei tumori in organism.
Interpretarea analizelor medicale – markerii tumorali se face la cererea pacientului sau la recomandarea medicului oncolog, daca exista indicii temeinice ca pacientul ar fi afectat de o boala oncologica. Markerii tumorali se determina si se fac in cadrul unui laborator de analize medicale, prin recoltarea sangelui de la pacient si nu numai.
Cand se recomanda si cine poate recomanda efectuarea markerilor tumorali?
Interpretarea analizelor medicale markeri tumorali se face in situatia in care exista o suspiciune de cancer, se face intr-un anumit context clinic si se face la recomandarea medicului oncolog. Deoarece acesti markeri tumorali au valori foarte crescute, exista si unele afectiuni benigne care duc la valori marite a acestor markeri. Interpretarea analizelor medicale – markeri tumorali, trebuie sa fie facuta in coroborare si cu alte investigaii specifice, gen biopsie sau teste de imagistica. Toate aceste investigatii ar trebui coroborate si se pune un diagnostic.
Pentru fiecare tip de cancer exista markeri tumorali specifici ce se recolteaza fie din sange, scaun sau urina dar se pot preleva si supuse analizei, probe din tesuturi in urma biopsiei sau probe din tesut osos.
Tipuri de markeri tumorali:
a.Markeri tumorali circulanti – se pot recolta si se gasesc in sange, urina, maduva osoasa, saliva. Ca si exemple, ne putem referi la:
- calcitonina – detecteaza recurenta si prognosticul in cazul cancerului tiroidian medular
- CA-125 – in cazul cancerului ovarian
- beta 2 microglobulina – se masoara in sange, urina sau lichid cefalorahidian- utila in cazul mielomului multiplu, anumite leucemii si cazul anumitor limfoame
b.Markeri din tesut tumoral – se recolteaza dupa sau in timpul interventiei chirurgicale, o parte din tesutul recoltat si se trimite pentru efectuarea biopsiei.
Pentru o corecta interpretare a analizelor medicale apelati la unul din specilistii nostri din sanatate https://consultantmedical.ro/specialisti-in-sanatate/