Interpretarea analizelor medicale – psa marit

Ce este testul psa?

Interpretarea analizelor medicale – psa marit! Psa-ul este denumit antigen prostatic specific si este o analiza de laborator care se face din sange si care determina daca valoarea psa-ului la nivelul prostatei este mare sau daca se incadreaza in valorile normale.

Interpretarea analizelor medicale psa marit se face doar in cazul in care barbatii trec de o anumita varsta sau prezinta semne ca ar avea probleme cu prostata. Prostata secreta niste proteine in sange denumita psa iar o functionare anormala a prostatei determina valori crescute ale psa-ului in analiza de laborator. Valoarea crescuta a psa-ului poate fi o consecinta a faptului ca pacientul sufera de cancer de prostata. Psa-ul este o substanta care este secretata de catre prostata, un organ care se afla sub vezica urinara si care genereaza o substanta din lichidul seminal care ajuta la transportarea spermatozoizilor. Valorile psa-ului la barbati sunt foarte mici dar valorile marite ale psa-ului pot fi cauza unei infectii urinare sau aparitia cancerului de prostata.

Punem diagnosticul de cancer de prostata doar in momentul in care avem o valoare a psa-ului mare in cadrul unei analize de laborator, dar si coroborata cu o biopsie la nivelul prostatei. Doar in urma unei biopsii putem trage concluzia ca pacientul este diagnosticat cu cancer de prostata.

Valoarea marita a psa-ului poate fi si cauza unei afectiuni benigne a prostatei ( nu este de natura canceroasa) si aici vorbim de prostatita care reprezinta o inflamatie a prostatei, infectia de tract urinar dar si hiperplazia benigna de prostata (marirea prostatei). In toate aceste cazuri vorbim de afectuini care nu fac parte din sfera mailgna, adica nu putem vorbi de cancer.

Pentru o determinare medicala de calitate a psa-ului dumneavoastra, va recomandam efectuarea unei analize de laborator in vederea determinarii psa-ului la unul din specalistii nostri in sanatate https://consultantmedical.ro/specialisti-in-sanatate/

Pentru realizarea unei biopsii la prostata, va recomandam sa consultati unul din medicii nostri specialisti https://consultantmedical.ro/specialisti-in-sanatate/

 

0
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *