Radioterapia este dureroasa?

Radioterapia este dureroasa? Pe buzele fiecarui pacient care a fost diagnosticat cu aceasta boala persista aceasta intrebare. In primul rand ar trebui sa precizam ce este radioterapia, de ce se face si rezultatul final in urma urmarii acestor proceduri medicale.

Radioterapia este tratamentul folosit de catre medici in favoarea bolnavilor de cancer. Presupune utilizarea unor doze de radiatii, cu o anumita intesitate si care actioneaza pe zona unde este situata formatiunea tumorala. In tratamentul radioterapiei este utilizat un aparat care distruge celulele  canceroase si formatiunile tumorale la indicatia medicului oncolog. Ca sa raspundem la intrebarea pacientilor daca radioterapia este dureroasa trebuie sa precizam ca aceasta procedura medicala este autorizata si reprezinta un substitut sau echivalentul unei operatii chirurgicale dar fara deschiderea corpului in zona unde este situata aceasta formatiune tumorala. Se actioneaza cu precizie asupra zonei marcate cu ajutorul imaginilor prelevate de catre computerul tomograf sau de care RMN.

Radioterapia este folosita in scop curativ sau paliativ. Cand vorbim de scop curativ, sedintele de radioterapie au ca scop final vindecarea completa a pacientului. Cand radioterapia are ca scop paliativ inseamna ca in acest caz,  scopul radioterapiei este acela de a reduce durerea si diminuarea unor simptome, deci nu are scop curativ, adica de vindecare.

Radioterapia este realizata cu ajutorul unui dispozitiv medical foarte  performant care emite fascicule de radiatii ce nu sunt vizibile de catre pacient, pacientul va sta in pozitie orizontala, cu zona corpului asupra careia  se actioneaza imobilizata.

Sedintele de radioterapie se stabilesc de catre medicul oncolog in baza unui plan de tratament comunicat si explicat pacientului in cela mai  mici detalii si se intind pe o perioada cuprinsa intre 4-6 saptamani, frecventa acestor sedinte fiind de 5 zile pe saptamana .

 

0
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *