Stadiile cancerului! Cand esti suspect de cancer sau esti in asteptarea unui examen anatomopatologic , pacientul se intreaba mai mereu daca este prea tarziu ca a fost descoperit acum, de cata vreme are cancer si nu a stiut, se mai poate repara ceva sau daca este prea tarziu pentru a se mai face vreo operatie chirurgicala.
Stadiile cancerului sau stadializarea reprezinta un aspect foarte important in ceea ce priveste diagnosticul, tipul de cancer, precum si tratamentele ce urmeaza a fi efectuate de catre pacient in functie de stadiul cancerului la un pacient diagnosticat.
Ce reprezinta stabilirea stadiului unui cancer sau in ce stadiu este o persoana diagnosticata cu cancer ?
Stadiile unui cancer sau stadializarea reprezinta o forma de descriere a cancerului, prin care se precizeaza cat de grava este boala, si anume :
- localizarea si dimensiunea tumorii
- localizarea tumorii si in ganglionii limfatici
- extinderea tumorii si il alte parti ale organismului (metastaze)
Odata stabilite cele trei aspecte privind stadializarea, se poate stabili de catre comisia oncologica impreuna cu medicul curant, toate aspectetele legate de planul de tratament pe care pacientul trebuie sa-l urmeze cat si prognosticul pacientului, adica previziunile cu privire la evolutia bolii si sansele de recuperare.
Boala canceroasa este clasificata in 4 stadii de evolutie.In principiu, cu cat cancerul este depistat si tratat mai devreme, adica in forma incipienta, cu atat sansele de vindecare si tratamentul aplicat pacientului au efectele scontate, acelea de a vindeca pacientul.
Sistemul de stadializare al cancerului folosit de catre medici sau pe care il regasim in analizele de anatomopatologie il regasim sub abrevierea sau prin termenul TNM