Transaminaze marite! Ce intelegem prin transaminaze si care sunt valorile normale ale transaminazelor?
Nu de putine ori am auzit la prieteni sau la alte cunostinte termenul de transaminaze si daca avem idee ce inseamna si ce semnifica faptul ca valorile transaminazelor sunt marite. Medical vorbind, transaminazele reprezinta un anumit tip de enzime care isi au originea in ficat si nu numai. Acestea se regasesc si in pancreas, rinichi, inima si creier.
Transaminazele sunt cunoscute si ca acele enzime proteice care sunt responsabile cu producerea diferitilor aminoacizi ce sunt necesari organismului. Si ca sa intelegem rolul aminoacizilor, ii definim ca acele elemente constitutive ale proteinelor cu roluri in procesele vitale de la sinteza hormonilor la cea a neurotransmitatorilor.
Pentru ca un organism sa functioneze bine, acesta are nevoie nu mai mult de 20 de aminoacizi, 11 dintre acestia ii secreta organismul iar ceilalti 9 se formeaza pe baza alimentatiei si a nutrientilor pe care le asimileaza organismul.
Lipsa unor aminoacizi din cei 20 de care are nevoie organismul pentru buna functionare duce la o scadere a imunitatii organismului. Functia aminoacizilor este aceea de a forma proteinele, care asigura o buna functionare a organismului. Rolul proteinelor este acela de a forma anticorpi, enzime, precum si alte roluri.
Transaminaze marite detectam in cazul anumitor boli, de la acele ale ficatului pana la un inceput de diabet. Cand trasnaminazele sunt crescute, inseamna ca ficatul a suferit un proces inflamator, proteinele nu se mai descopun la nivelul ficatului pentru ca organismul sa le poata asimila cu usurinta si transaminazele sunt eliberate in fluxul sancvin. Exista deasemenea, transaminaze in sange dar in cazul unei leziuni la nivelul ficatului, valorile transaminazelor este considerabil mai mare.
Deasemenea, exista anumite situatii in care valoarea transaminazelor este mare dar asta nu inseamna ca este vorba de o functionare anormala a ficatului sau ca ar fi vorba de o leziune , aceste situatii se regasesc in urmatoarele situatii:
- exercitii fizice intense
- arsuri la nivelul corpului
- interventii chirugicale
- leziuni la nivelul muschilor (rani, echimoze, intinderi musculare sau entorse)
- in cazul unui infarct
In toate aceste situatii expuse mai sus, valorile transaminazelor vor fi marite dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne pripim in a trage o concluzie ca este vorba de o boala a ficatului.
Pentru o corecta diagnosticare si pentru determinarea corecta a valorilor marite in cazul transaminazelor marite, va rugam sa apelati la medicii nostri specialisti pentru interpretarea analizelor medicale gratuit https://consultantmedical.ro/specialisti-in-sanatate/